כל בית צריך מרפסת שמש
יש לכם מרפסת פתוחה אבל אתם כמעט לא משתמשים בה? חושבים על הוספת מרפסת שמש? רוצים לדעת עוד על הנושא? לפניכם סקירה מקיפה אודות מרפסות שמש, מי צריך אותן, איך בונים אותן ועוד.
מרפסת שמש מהי?
בעבר, מי שרצה לסגור מרפסת יצר קשר עם קבלן שהפך את המרפסת לחדר לכל דבר עם הבטון והבלוקים, ועם הליך ארוך, מסורבל ומורכב. למרבה המזל, בימינו עם חדירה של שיטות בניה מתקדמות וקלות ניתן לסגור מרפסת באמצעות פאנלים של אלומיניום וחלונות זכוכית. כך ניתן להפוך מרפסת סטנדרטית לחלל ייחודי סגור אך גם שקוף, המהווה חלק מהמרחב הביתי, מאוורר ומואר, שפתוח לנוף בחוץ. מרפסות השמש סוגרים עם ויטרינות או חלונות זכוכית באמצעות טכניקות ושיטות שונות. הן מרפסות מתאימות לסוגים רבים של בתים ומבנים, בין אם כמרכיב בנייה מקורי או כתוספת בנייה למרפסת פתוחה, שיכול לצאת מחדרים שונים של הבית כמו מהסלון, חדר שינה, מטבח ועוד.
למה מרפסת שמש?
הסיבה שמרפסת שמש כל כך מבוקשת על ידי בעלי דירות בישראל נובעת ממספר יתרונות בולטים שהיא מעניקה:
- מרחב סגור ומוגן – כולנו אוהבים מרפסות אולם אם נודה על האמת במזג האוויר בישראל השימוש בהם מאוד מוגבל, מכיוון שבימות הקיץ חם מידי לשבת בהם ובחורף יש יותר מיד רוח, קור וגשם. בעיה זו פותרת מרפסת שמש שמעניקה מתחם מוגן, מבודד ואטום בפני גשם, שמש, רוחות, חום, אבק, קור וכדומה, שניתן גם למזג או להסיק.
- עוד חדר בבית – בהיותה סגורה ומוגנת, מבודדת ואטומה מרפסת זו מעניקה למעשה חדר נוסף בבית שיכול לשמש למגוון מטרות.
- מתחם ייחודי – המרפסת מעניקה חדר ייחודי ולא סטנדרטי בבית, מוצף באור, המשקיף לנוף הפתוח ויוצר חיבור בין המרחב הפנימי לחיצוני.
- הרבה אור ואוויר – בזכות היותה מורכבת מויטרינות זכוכית גדולות, מרפסת שמש תורמת להחדרת כמות גדולה של אור טבעי לבית לצד זרימת אוויר. כך היא משפרת את איכות החיים וחוסכת בצריכת חשמל.
- חממה בבית – בהיותה שופעת אור, מרפסת שמש מעניקה מרחב מעולה לגידול צמחים מסוגים שונים, בין אם לנוי או למאכל.
- כל השנה – האפשרות לסגור ולפתוח את המרפסת, למזגה או להסיקה, הופך אותה שימושית בכל ימות השנה, כגון חלונות פתוחים בקיץ המזרימים אוויר צח, או בחורף כאשר המרפסת סגורה והופכת למרחב מחומם ונעים שמשקיף החוצה.
- מרחב הסבה – מרפסת שמש משפרת את איכות החיים בהעניקה מרחב הסבה מואר ופתוח למרגוע ואירוח, עם קפה של בוקר, עיתון של שבת, חברה טובה וכו'.
- ערך הנכס – מרפסת שמש תורמת גם להגדלת ערך הבית והעלאת רמת הביקוש עבורו.
מי צריך מרפסת שמש?
מרפסות שמש מספקות מענה לצרכים של קהלים ומגזרים שונים באוכלוסיה – פרטיים, עסקיים ומוסדיים, כפי שניתן לראות בדוגמאות הבאות:
- מרפסת לדירה – השימוש הנפוץ ביותר למרפסות שמש הינו עבור דירות בבנייני מגורים, בזכות מרחב מואר ומאוורר המקשר בין החוץ לפנים.
- בתים פרטיים – גם בעלי בתים פרטיים מבקשים להפוך מרפסת או פרגולה למרפסות שמש במטרה לזכות במתחם סגור ומוגן שדרכו ניתן להשקיף על הגינה וליהנות ממנו בכל ימות השנה.
- משרדים – משרדים רבים בוחרים בהוספת מרפסות שמש במטרה לשפר את איכות סביבת העבודה ולהעניק מרחב מואר ומאוורר, למנוחה והרגעות, שמשרת את העובדים והמבקרים במקום.
- בתי קפה ומסעדות – הוספת מרפסת שמש מאפשרת לבית קפה ומסעדה להגדיל את מרחב האירוח ולהעניק לבאי המקום חלל ייחודי שמשקיף לרחוב, שמיש בכל ימות השנה.
- מרפסות שמש מבוקשות על ידי קהלים רבים ושונים המבקשים ליהנות מהיתרונות שיש להן להציעה. כך למשל, ניתן למצוא מרפסות שמש בפנטהאוזים, דירות גן וגג, בבתי מלון, צימרים, מכללות, מרפאות, חברות הייטק ועוד.
מחירה של מרפסת שמש
אם אתם חושבים על בנית מרפסת שמש, כדאי שתדעו כי המחיר עבורה אינו אחיד והוא משתנה בהתאם למספר פרמטרים, הכוללים:
- מידות – ככל ששטח המרפסת יותר גדול, כך גם מחירה עולה בהתאם בגין שימוש בעוד חומרי גלם, צורך בחיזוקים נוספים של המרפסת וזמן עבודה יותר ממושך.
- שיטת בנייה – השיטה הנבחרת לבניית המרפסת משפיעה באופן ישיר על מחירה.
- חומרי גלם – גם סוג וכמות חומרי גלם הנדרשים למרפסת מכתיבים את עלותה. מדובר בחומרים כדוגמת מרצפות, פאנל אלומיניום, זכוכיות, עבודות נגרות ועוד.
- היקף עבודות – גובה הצעת המחיר למרפסות שמש יורד ככול שמדובר בפרויקט יותר גדול, עם יותר מרפסות שמש מבוקשות באותו בניין.
- נוחות גישה – נוחות הגישה למקום בו תיבנה המרפסת משפיעה על מידת מורכבות העבודה ובכך גם על עלותה.
- סוג מבנה – גם סוג המבנה משפיע על אופן בנית מרפסת שמש ומידת מורכבותה ובכך גם על מחירה.
מגוון אפשרויות עיצוב
בימינו, מרפסות שמש מוצעות בשלל דרכי עיצוב, עם התאמה מלאה לתוכנית אדריכלית וסגנון הבית. כמו כן, בעת תכנון מרפסת שמש יש רמה גבוהה של גמישות עיצובית בתכנון מרכיביה השונים, בין אם מבחינת גודלה וצורתה הכללית, עיצוב המעקה, גווניה ועוד. כך למשל, ניתן לבחור מרפסת בגוונים שונים של זכוכיות ושל פנלים, ניתן לעצב את המרפסת בסגנון אורבאני, קלאסי כפרי ועוד, וניתן לבחור במרפסת עם חלונות קבועים, נפתחים ושילוב של השניים. ואם לא די בכך יש מגוון דרכים וטכניקות לסגירת המרפסת.
טכניקת סגירה של המרפסות
כאמור, מרפסות שמש נבדלות אחת מהשנייה בטכניקות סגירתן, כפי שניתן לראות בדוגמאות הבאות:
- וילונות זכוכית – מכונים גם חלונות פנוראמיים מתקפלים או וילונות נאספים. מדובר בחלונות בטיחותיים ואטומים לגמרי, עם רמה גבוהה של בידוד, שכוללים גם אפשרות הצללה. הוילונות עשויים מאלומיניום צבוע בתנור, בציפוי אוקולין ומזכוכית בידודית או מחוסמת בגוונים שונים. חלונות אלו ניתן לפתוח ולקפל במהירות ובקלות ולשלבם עם וילון גלילה המותקן בתוך הפנלים שמספק גם פתרון הצללה כנגד שמש.
- חלונות גיליוטינה עם מעקות חשמליים – פתרון מבוקש למרפסות שמש עם חלון שנסגר ונפתח כלפי מעלה באמצעות מנוע חשמלי. מדובר בחלונות בטיחותיים מזכוכית מחוסמת או בידודית, ברמה גבוהה של בידוד ואטימות.
- עוד מגוון פתרונות נוספים – יש עוד מגוון פתרונות נוספים לסגירת מרפסות שמש כדוגמת וילון זיפ חשמלי, וילון מכאני מתקפל ועוד.
הליך בניית וסגירת מרפסת שמש
תכנון ועיצוב מרפסת שמש מותאם באופן מלא לכל בית ולקוח על פי מאפייני המבנה, המיקום שלה, הגדרות תקציב, העדפות אישיות וכדומה. אנשי המקצוע יגיעו לביתכם ויבחנו את החלל שמיועד לסגירה ואת התוכניות האדריכליות וההנדסיות של המבנה. בהתאם לנתונים אלו, דרישות החוק ובקשות הלקוח, תוגש תוכנית עבודה מפורטת שכוללת גם הצעת מחיר מלאה. בהמשך, בהיותן עבודות של בניה קלה, הן יבוצעו ביעילות ומהירות, עם יצירת מבנה במפעל עצמו, ובניה והתקנה מהירה של שיכולה להסתכם עבור סגירת מרפסת במספר בודד של ימים ועם כמות מינימאלית של פסולת ושל רעש. במידה ומדובר בבנייה של מרפסת ולא בסגירת מרפסת קיימת, תיבחר שיטת עיגון מתאימה, בין אם עידון מכאני, מוטות עוברים וכדומה.
מיקומה של מרפסת שמש
בעת בניית מרפסת שמש, יש לתת את הדעת גם למיקומה ומידת חשיפתה לשמש. אם בונים מרפסת הפונה צפונה, יתקבל מרחב מוצל עם חשיפה יחסית נמוכה לשמש. ככזה הוא מתאים בייחוד למי שגר במקום חם עם בית חשוף לשמש המבקש פינה פתוחה יותר קרירה ומוצלת. מנגד, מרפסת דרומית מעניקה חשיפה מרבית לשמש וככזאת היא מעולה למי שגר במקום קריר או שמרבית הבית מוצל. זאת בעוד שמרפסת הפונה למזרח, תיחשף לשמש ישירה בעיקר בשעות הבוקר ואילו מרפסת שפונה למערב תיחשף לשמש של אחר הצהרים.